U heeft een eigen huis maar wilt wat extra ruimte creëren? Veel mensen kiezen in dat geval voor een dakkapel. Er zijn dakkapellen met een schuin dak, een plat dak en bijvoorbeeld soorten waarbij de nok een- of tweezijdig is verhoogd. Daarnaast kunt u zelf kiezen voor bouwmaterialen, glas, kozijnen of afwerkingen. Een dakkapel is een makkelijke manier om uw huis net dat beetje extra te geven. Maar heeft u een vergunning nodig voor een dakkapel? Niet in alle gevallen. Vaak is het juist gunstig om vergunningsvrij te bouwen: u bespaart hierdoor tijd en geld wat u weer kunt investeren in een mooie afwerking van uw dakkapel. Lees verder voor handige tips en weetjes over (het aanvragen van) een vergunning dakkapel.
Een dakkapel zonder vergunning
Of u wel of geen vergunning dakkapel nodig heeft voor uw project hangt af van een aantal factoren. Vaak loont het zich om van tevoren te bepalen wat u precies wil en te bekijken of u daarvoor een vergunning dakkapel nodig heeft. U kunt namelijk flink kosten en moeite besparen door u van tevoren goed in te lezen in de mogelijkheden. Als u met een aantal simpele regels rekening houdt kunt u uw dakkapel zonder vergunning laten bouwen:
Plaatsing: als u uw dakkapel aan de achterkant of zijkant van het huis plaatst heeft u geen vergunning dakkapel nodig - mits de zijkant niet aan een openbaar gebied ligt.
Model: kiest u voor een dakkapel met plat dak en ondoorzichtige zijkanten? Dan bouwt u vergunningsvrij.
Maten: als u wilt bouwen zonder vergunning dakkapel zult u zich qua formaten aan onderstaande regels moeten houden:
Hoogte: maximaal 1,75 m
Onderkant: tussen 0,5 en 1 m boven de dakvoet
Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 m van woningscheidende muur
Tips voor het aanvragen van een vergunning dakkapel
Wilt u een dakkapel laten bouwen die valt onder een ontwerp waar een vergunning dakkapel voor nodig is? Dan kunt u deze aanvragen bij uw lokale gemeente. Dit kan bij de gemeente zelf of het digitale omgevingsloket met een DigiD inlogcode. We geven u graag een aantal tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Begin op tijd met uw aanvraag. De gemeente heeft namelijk 8 weken de tijd om op uw aanvraag te reageren, waarna uw buren nog 6 weken bezwaar kunnen maken op het besluit.
Overleg met uw buren. Naast dat u verplicht bent uw buren in te lichten kan het zijn dat uw buren ook nadenken over een uitbouw of dakkapel waardoor de aanvragen en de kosten gedeeld kunnen worden.
Om vertraging te vermijden adviseren wij altijd de benodigde documenten compleet te hebben voordat u een aanvraag doet bij de gemeente. Voor een vergunningsaanvraag heeft u nodig:
Een bestemmingsplan
Welstandsnota
Bouwbesluit
Bouwtekening
Een dakkapel met Leenman Bouw
De vakmannen van Leenman Bouw zijn stuk voor stuk vakmannen met al 25+ jaar ervaring. Wij pakken onze projecten professioneel op. Ook bouwen we Duurzaam+. De all-round vaklieden van Leenman Bouw staan garant voor een prettige, vindingrijke en gedegen uitvoering van uw dakkapel. Bent u benieuwd naar de kosten of mogelijkheden van een dakkapel voor uw woning? Neem dan contact op met onze adviseurs of vraag een offerte aan.