Met de opwarming van de aarde in ieders achterhoofd dragen ook wij ons steentje bij aan een betere en duurzamere leefomgeving. Gelukkig worden duurzame oplossingen in de bouw steeds meer verplicht gesteld en waardoor wij makkelijk met de tijd mee kunnen gaan en ruimte hebben om nog verder te innoveren. Denk bijvoorbeeld aan energielabels en dubbele beglazing, maar ook nieuwbouw zonder gasaansluiting en zonnepanelen om stroom op te wekken. De verantwoordelijkheid voor het behoud van het milieu en een prettige leef- of werkomgeving begint bij een duurzaam begin. Daarom is onze slogan Duurzaam Bouwen, Wonen, Werken.
Voordelen voor de klant
Duurzaam bouwen en verbouwen is een win-win-win situatie: voor ons, het milieu én voor uzelf. Een van de meest makkelijk te behalen voordelen is ervoor te zorgen dat uw huis, aanbouw of bedrijfspand zo gebouwd wordt dat deze dubbele (of triple) beglazing heeft en een goede isolatie. Hiermee bespaart u maandelijks al een aanzienlijk deel van de energiekosten. Daarnaast zal het (nieuwe) energielabel van uw huis of bedrijfspand de waarde doen stijgen.
Duurzaam bouwen kan voor de aannemer en voor de klant in verschillende gradaties terugkomen. Zo kunt u er naast goede isolatie voor kiezen uw pand te voorzien van duurzame installaties zoals een warmtepomp, of water besparen door het hemelwater op te vangen. U bepaald zelf hoe ver u wilt gaan. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat voor sommige bouwprojecten ook subsidie aangevraagd kan worden indien u voor een duurzame oplossing kiest.
Duurzame bouwtechnieken
Duurzaam bouwen gaat niet alleen om de uitkomsten van de bouw. Wat een belangrijke rol speelt is hóe er gebouwd wordt. Zo is het mogelijk duurzaam te bouwen door middel van het gebruik van duurzame bouwmaterialen en duurzame technieken. Binnen verschillende gebieden van het bouwproces kan er gekozen worden voor duurzaamheid:
Ontwerp en concept: bijvoorbeeld prefabricage in de fabriek of BIM gemodelleerd.
Thermische schil: bijvoorbeeld vloerisolatie of triple glas.
Klimaat: bijvoorbeeld het gebruik van aardwarmte of zonnecollectoren.
Waterhuishouding: bijvoorbeeld het recyclen van afvalwater.
Energiehuishouding: bijvoorbeeld het gebruik van LED of inductie.
Duurzame bouwmaterialen
Duurzame bouwmaterialen zijn materialen die rekening houden met het milieu en uw gezondheid. Daarbij is het te allen tijde van belang dat de belasting op de omgeving minimaal is. Indien er gesloopt moet worden kunnen wij ook duurzaam slopen door materialen die vrijkomen bij een sloop te hergebruiken. Daarnaast voorkomen we met onze duurzame bouw dat de grondstoffen die gebruikt worden voor de bouwmaterialen uitgeput raken - we gebruiken gecertificeerde materialen.
De beginselen van een duurzaam pand
Wanneer is een pand nu eigenlijk duurzaam? Er zijn veel definities en meningen in omloop maar in de basis wordt een pand langs een lat gelegd volgens het Trias Principe. Het Trias Principe wordt tevens gebruikt als uitgangspunt voor een duurzaam leven.
De uitganspunten van het Trias Principe:
Beperk je vraag tot je werkelijke behoeften: wees je bewust van je ruimtegebruik, koop alleen wat je echt nodig hebt en beperkt op deze manier ook je afval.
Gebruik hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen.
Ga zuinig en bewust om met eindige bronnen zoals primaire bouwmaterialen, water en energie.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en het kostenplaatje van het duurzaam (ver)bouwen van uw woning of bedrijfspand? Wij komen bij u langs en denken graag mee over de beste oplossing afgestemd op uw situatie.